Så sover din bäbis: Från födsel till 3 månader
Typiska sömnmönster för nyfödda bäbisar
Nyfödda sover mycket – vanligtvis upp till 16 till 17 timmar om dagen. Men de flesta barn sover inte mer än två till fyra timmar åt gången, dag eller natt, under de första veckorna av livet.
Resultatet? Massor av sömn för ditt barn och ett mycket oregelbundet – och tröttande – schema för dig. Som ny förälder kommer du förmodligen att vara upp flera gånger under natten för att byta, mata och trösta bäbisen.
Varför är deras sömnmönster oförutsägbara?
Bäbisars sömncykler är mycket kortare än hos vuxna, och barn tillbringar mer tid i snabb ögonrörelse (REM), vilket tros vara nödvändigt för den extraordinära utvecklingen som sker i hjärnan.
All denna oförutsägbarhet är en nödvändig fas för ditt barn och det håller inte länge – även om det kan verka som en evighet när du är sömnberövad.
När ditt barn börjar sova längre
Mellan 6 till 8 veckor gamla börjar de flesta barn att sova under kortare perioder under dagen och längre perioder under natten, även om de flesta fortsätter att vakna för att de är hungriga. De har också kortare perioder med REM-sömn och längre perioder med djup, icke-REM-sömn.
Någonstans mellan 4 och 6 månader kan de flesta barn sova mellan 8 till 12 timmar genom natten.
Men det skiljer sig också mellan barn och barn. Vissa bäbisar kan så tidigt som 6 veckor sova längre sträckor på natten, men vissa bäbisar gör. inte det förrens de är 5 eller 6 månader gamla. Du kan hjälpa ditt barn att komma dit förr, om det är ditt mål, genom att lära honom goda sömnvanor från början.
Hur man skapar goda sömnvanor för bäbisen
Här är några tips för att hjälpa ditt barn att somna:
Ge ditt barn en möjlighet att sova/vila ofta. Under de första 6 till 8 veckorna kan de flesta barn inte hålla sig vakna längre än 2 timmar åt gångne. Om d väntar längre än 2 timmar att lägga ner ditt barn kan barnet ha svårt att somna pga övertrötthet.
Lär ditt barn skillnaden mellan dag och natt. Vissa spädbarn är nattugglar och kommer att vara vakna när du vill sova. De första dagarna kommer du inte kunna göra mycket åt det här. Men när ditt barn är ungefär 2 veckor gammalt kan du börja lära bäbisen att skilja natt från dag.
När barnet är alert och vaken under dagen ska du interagera och leka med bäbisen så mycket du kan, hålla huset och rummet ljust och inte oroa dig för att minimera vanliga ljud på dagtid som telefon, musik eller diskmaskin. Om barnet tenderar att sova genom när du matar den så väck barnet och låt barnet inte sova just då.
Om ditt barn vaknar upp på kvällen så lek inte med barnet. Håll lamporna och ljudnivån låg och spendera inte för mycket tid på att prata med bäbisen. Tillslut kommer ditt barn att förstå att man sover på natten.
Leta efter tecken på att ditt barn är trött. Gnuggar barnet ögonen, drar i örat eller är mer stissig än normalt? Om du upptäcker att ditt barn gör detta eller andra tecken på sömnighet kan du försöka söva barnet. Du kommer snart att utveckla en sjätte känsla om ditt barns dagliga rytmer och mönster och du vet instinktivt när barnet är redo för en tupplur.
Överväg möjligheten att skapa en kvällsrutin för ditt barn, det är aldrig för tidigt att börja skapa en bra rutin. Det kan vara något enkelt som att byta kläder, sjunga en vaggvisa och ge honom en godnatt puss.
Lägg till ditt barn i sin säng när barnet är sömnig men vaken. När barnet är 6 till 8 veckor gammal kan du börja ge ditt barn en chans att somna på egen hand.
Undvik att gunga eller att amma ditt barn för att sova, även i ugn ålder. Bäbisar lär sig sina sömnvanor och om du gungar ditt barn till att somna varje natt så förväntar dem sig det också i äldre ålder. Vissa föräldrar väljer att gunga eller amma sina barn för att sova eftersom de tror att det är normalt och naturligt, eftersom de tycker om det och deras barn trivs och sover bra, eller helt enkelt för att inget annat verkar fungera. Dessa föräldrar förväntar sig att stå upp med sitt barn flera gånger under natten för att hjälpa honom att sova.